top of page
  • Writer's pictureRaimonds Švanks

Klusās briesmas - Rīgas pamesto pagrabu stāvoklis jeb - neiekrīti pagrabā!

Updated: Jan 18

Iztēlojieties! - Zem senajiem un burvīgajiem Rīgas namiem slēpjas aizmirsto pagrabu slepenā pasaule. Šie pagrabi ir kļuvuši par slēpšanās meistariem - tie ir tik labi slēpušies, ka liela daļa ēku iemītnieku un īpašnieku par tiem ir pilnīgi aizmirsuši. Ja šie pagrabi varētu runāt, tie droši vien teiktu: "Mēs šeit esam bijuši pamesti tik ilgi, ka esam jau izveidojuši savu grāmatu klubu, apspriežot tādus klasiskus gabalus, kā piemēram "Zudusī ventilācija", "Tērauda siju sabrukums" vai "Kā var aizmirst"... Ir pienācis laiks izbeigt šo pagrabu mokas un dot tiem piepildījumu šī vārda burtiskajā nozīmē.



Bet ja nopietni

Pašā Rīgas sirdī atrodas daudzas vēsturiskas ēkas, kas celtas 20. gadsimta sākumā un katrai no tām ir savs unikāls stāsts. Taču zem daudzām no šīm celtnēm un dažkārt arī zem to iekšpagalmiem klusi risinās slēpta krīze - pamesto pagrabu pārsegumu brukšana. Nedaudz iedziļināšos šīs problēmas cēloņos un bīstamībā, ko rada šīs situācijas neievērošana, pagrabu pārsegumu nozīmē ēkas konstrukcijas viengabalainībā, kā arī vienkāršā, bet ļoti labā, tagad arī Latvijā pieejamā šīs aktuālās problēmas risinājumā.


Slēptais pagrimums

Lielākā daļa Rīgas simtgadīgo ēku ir aprīkotas ar pagrabiem, kas ēku dzīves sākumā bija paredzēti kurināmā novietošanai un vēlāk tika izmantoti dārzeņu un konservētu labumu uzglabāšanai. Laika gaitā, kad gan viens, gan otrs pielietojums vairs nebija nepieciešami, daudzās ēkās uz pagraba telpām iet vairs nebija iemesla. Augot kultūrslānim, gan pagrabu iekšienē, gan ap ēku perimetru, pamazām aizauga arī pagrabu ventilācijas atveres. Gaisa apmaiņas trūkuma dēļ, pagrabos veidojas paaugstināts mitrums, kas temperatūras starpības rezultātā kondensējas uz pagrabu pārsegumu konstrukcijām un noved pie pagrabu pārsegumu balstošo tērauda siju pilnīgas caurrūsēšanas un to balstīto velvju sabrukšanas.




Nolaidības briesmas

Nevērīga attieksme pret šo pagrabu stāvokli ir nopietna kļūda ar potenciāli katastrofālām sekām. Kāpēc? Jo šo pagrabu pārsegumi kalpo gan kā grīdas pamatne pirmo stāvu dzīvokļiem, gan stabilizators ēkas pamatiem no iekšpuses. Tērauda siju korozija apdraud šo pagrabu pārsegumu konstrukciju noturību, apdraudot, gan ēkas iemītnieku, gan visas vēsturiskās ēkas konstrukcijas drošību. Situācija kļūst īpaši bīstama daudzstāvu ēkās. Pagrabiem un to pārsegumiem ir būtiska nozīme daudzstāvu ēku stabilitātes un ilgmūžības nodrošināšanā. Sabrūkot pagraba pārsegumam, tiek apdraudēta visas ēkas strukturālā integritāte, kas var izraisīt dārgus remontdarbus vai, vēl ļaunāk, ēkas sabrukšanu.



Citas nopietnas sekas

Pat, ja pamestā pagraba pārsegums kādu brīdi vēl turēsies, situācijas ignorēšanai ir virkne citu nopietnu seku.


Pelējums. Mitrums novārtā atstātos pagrabos rada ideālu vidi pelējuma uzplaukšanai. Pelējums ne tikai bojā ēkas strukturālos elementus, bet arī apdraud ēkas iemītnieku veselību. Tas var izraisīt elpceļu slimības, alerģijas un pat hroniskas veselības problēmas.


Kaitēkļu invāzija. Plaisas vai spraugas pamestos pagrabos nodrošina iekļuvi kaitēkļiem, piemēram, grauzējiem un kukaiņiem. Šāda invāzija var vēl vairāk pasliktināt ēkas higiēnu un strukturālo noturību.


Paaugstinātas enerģijas izmaksas. Neefektīva siltumizolācija un mitrums pagarbtelpās var izraisīt augstas apkures izmaksas nemaz nerunājot par pamatīgu diskomfortu.


Samazināta īpašuma vērtība. Nekopti un brūkoši pagrabi var ievērojami samazināt īpašuma kopējo vērtību. Potenciālos pircējus vai nomniekus var atbaidīt potenciālie dārgie remontdarbi.


Juridiskie un drošības apsvērumi. Pagrabu uzturēšanas neievērošana var izraisīt būvnormatīvu un drošības noteikumu pārkāpumus. Tas var radīt juridiskas problēmas un naudas sodus ēkas īpašniekiem.


Ko darīt?

Būsim reāli, visticamāk, pagraba telpas, kuru pārseguma konstrukcija ir avārijas stāvokī diez vai tiek izmantotas un ir joprojām vajadzīgas, jo pagrabi, kurus aktīvi izmanto, līdz pirmssabrukšanas stāvoklim parasti nenonāk.


Šīs bīstamās situācijas novēršanai beidzot arī Latvijā ir pieejama vienkārša, laba un citur pasaulē jau sen pielietota prakse - aizpildīšana un nostiprināšana ar šūnbetonu.

Taču vispirms daži vārdi par tādām tradicionālajām šādas situācijas risināšanas metodēm, kā piemēram -pilnīgai pārseguma demontāžai un pārbūvei, brūkošā pārseguma nostiprināšanai ar papildus tērauda kolonām un sijām, pamesto pagraba telpu aizbēršanai ar birstošiem materiāliem vai aizbetonēšanai ar transportbetonu.


Pilnīga pārseguma demontāža un atjaunošana ir ļoti dārgs un darbietilpīgs process, it sevišķi ekspluatācijā esošā ēkā. Pirms pārseguma demontāžas ir jāizbūvē risinājums pagaidu pretspiediena nodrošināšanai ēkas pamatiem no pagraba puses. Tam ir nepieciešamas smagas un liela gabarīta metāla konstrukcijas, kuru pārvietošana un ievietošana šo namu pagraba telpās caur tām pieejamām atverēm ir ļoti sarežģīta.


Brūkošā pārseguma nostiprināšanu ar papildus tērauda kolonām un sijām ir vērts veikt tikai tad, ja plānots pagraba telpas atjaunot un atkal izmantot. Šis risinājums ir iespējams, taču ir bīstams (pārseguma sabrukšanas risks darbu veikšanas laikā), sarežģīts, laikietilpīgs un dārgs.


Pagraba telpu aizbēršana ar birstošiem materiāliem nav īsti iespējama, jo a)telpu tilpums ir liels, bet piekļuve ir ierobežota; b)ņemot vērā brūkošā pārseguma trauslo stāvokli, pildāmā materiāla vibrēšana, vai blietēšana nav ieteicama un fiziski nav iespējama ierobežotā telpu augstuma dēļ; c)nedemontējot esošo pārsegumu, birstošo materiālu nav iespējams iestrādāt tā, lai tas pilnībā balstītu pārsegumu un novērstu tā tālāku sabrukšanu. Kompaktēts birstošs materiāls būs smagāks par grunti uz kuras tas tiek novietots, tāpēc pastāv pildījuma nosēšanās risks.


Pagraba telpu aizbetonēšana ar transportbetonu šķiet kā risinājums, kas varētu nostrādāt, taču ir pāris svarīgi faktori, kas runā pret. Tā ir transportbetona tilpummasa, jeb svars. Tas ir ~ 2400 kg/m3. Tā kā Rīgas centrā vecie nami ir lielākoties būvēti uz smiltīm, tad pildot pagrabus ar transportbetonu pastāv liels pildījuma nosēšanās risks. Kā arī, transportbetona plūstamība nav tik laba lai tas bez papildus vibrēšanas iekļūtu visās spraugās un tālākajos pagrabu nostūros.


Vienkāršs, labs un ātrs risinājums sarežģītai situācijai

Labs, ātrs un ekonomisks risinājums vecu, pamestu pagrabu aizpildīšanai un pagrabu pārsegumu nostiprināšanai ir šūnbetons. Šūnbetonam ir daudzas priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālajām alternatīvām.



  • Šūnbetons ir viegls (300-400 kg/m3), bet stingrs materiāls, kas nostiprinās esošo pārseguma konstrukciju nodrošinot monolītu un stabilu atbalstu gan pagraba pārsegumam, gan ēkas pamatiem, pilnīgi novēršot jebkādu pildījuma nosēšanās risku.

  • Sacietējis, tas veido monolītu masu ar ļoti labām slodzes izkliedes īpašībām. Tā spiedes pretestība plaknē atkarībā no izgatavotā materiāla blīvuma ir 80 - 200 t/m2.

  • Šūnbetonam ir lieliskas siltumizolācijas īpašības, kas samazinās enerģijas izmaksas visai ēkai.

  • Šūnbetons ir mitrumizturīgs. Tas novērš mitruma infiltrāciju, un pelējuma veidošanos uzlabojot iekštelpu gaisa kvalitāti.

  • Šūnbetons ir ļoti plūstošs. To var viegli sūknēt un iepildīt pat visneregulākās formas tukšumos un vietās, kas pat nav fiziski aizsniedzamas. Tam nav nepieciešama vibrēšana. Nav nepieciešama esošā kultūrslāņa izvākšana no pamesto pagrabu telpām.




  • Šūnbetonam ir labas ugunsizturības īpašības, kas nodrošina papildus drošības slāni ugunsgrēka gadījumā ēkā.

  • Šunbetons ir pilnīgi neinteresants grauzējiem un kukaiņiem.

  • Šūnbetons ir izturīgs un ilgmūžīgs. Laika gaitā, kā jebkurš betons, šūnbetons kļūst tikai cietāks.

  • Šūnbetons ir videi draudzīgs materiāls ar ļoti mazu CO2 nospiedumu. Salīdzinot ar tradicionālajiem pildījuma materiāliem, tā iegūšanai/ražošanai un transportēšanai ir nepieciešams krietni mazāk resursu. Ar vienu kravas automašīnas kravu sausa cementa, uz vietas objektā var saražot līdz pat 120m3 šūnbetona, ko var iestrādāt 6 stundās. Tas ir materiāla apjoms, kura transportēšanai būtu nepieciešamas veselas 10 kravas automašīnas un pārvietošanai un iestrādei būtu nepieciešami lieli darba, laika un dabas resursi.

  • Šūnbetona izgatavošana un pagraba telpu aizpildīšana notiek ātri. Vidējais iestrādes ātrums ir 15-20m3 šūnbetona stundā.

  • Mobilā šūnbetona ražošanas iekārta aizņem tikai 10m2 un to var novietot lielu distanci no aizpildāmās vietas. Lai iepildītu šūnbetonu, ir nepieciešams tikai 8cm liels atvērums.



  • Pamestu telpu aizpildīšana un pārsegumu nostiprināšana ar šūnbetonu ir ekonomiski izdevīga. Pieredze rāda, ka izmaksas ir krietni mazākas par jebkuru citu tradicionālu vai alternatīvu metodi.


Tikko īstenots projekts

Šī gada Novembra sākumā SKYSTONE komanda īstenoja tieši šāda veida projektu Tallinas ielā, Rīgā. Ar 540m3 šūnbetona AirForm300 (tilpummasa 300 kg/m3) tika aizpildītas 400m2 pamestu un brukt sākušu pagraba telpu zem visa iekšpagalma un brauktuvēm starp diviem 1912. gadā celtiem namiem. Darbu veikšanai (ieskaitot objekta sagatavošanas darbus) bija nepieciešamas tikai 7 darba dienas. Darbi tika veikti neradot nekādus ikdienas dzīves traucējumus ēku iedzīvotājiem. Projekta īstenošanas izmaksas bija uz pusi zemākas par piedāvātajām alternatīvām.


Vēl viena laba ziņa - ir pieejams finansiāls atbalsts

Ēkas nesošo un norobežojošo konstrukciju tehniskā stāvokļa bīstamības novēršanai līdzfinansējums ir līdz pat 30'000!

Pamestu pagrabu telpu aizpildīšana un pārsegumu nostiprināšana ar šūnbetonu pati par sevi jau ir ekonomiski izdevīga, bet vēl tam ir pieejams finansiāls atbalsts - līdzfinansējums no Rīgas Domes Īpašumu Departamenta, 50% apmērā no tiešajām būvdarbu izmaksām.



Vairāk par pieejamo līdzfinansējumu var uzzināt šeit: https://atjauno.riga.lv/dzivojamas-majas/


Profilakse vienmēr maksā mazāk par nolaidības seku novēršanu

Lai arī ēkas pagrabs un tā pārsegums, kamēr nav sācis brukt, "acīs nekrīt", tam ir būtiska nozīme īpašuma kopējā drošībā un ilgmūžībā.


Seno daudzstāvu ēku pagrabu stāvokļa apsekošana ir ne tikai proaktīvs, bet arī kritiski svarīgs solis, kas var novērst postošas sekas. Bezdarbība var izraisīt drošības apdraudējumus un lielus finansiālus apgrūtinājumus no kuriem būtu bijis iespējams izvairīties. Nav jāgaida, kamēr problēma kļūs acīmredzama, šī vārda burtiskā nozīmē. Ieguldot savas ēkas pagraba telpu un to pārseguma nostiprināšanā, tiek ne tikai pasargāts ieguldījums nekustamajā īpašumā, bet arī nodrošināta drošība visiem kas to sauc par mājām.


Pirms šūnbetona iestrādes


Pēc šūnbetona iestrādes



Sazinieties ar mums zvanot uz 29 83 63 43, vai rakstot uz info@skystoneprof.com un mēs labprāt atbildēsim uz visiem jūsu jautājumiem par šūnbetonu un tā izmaksām jūsu konkrētajam objektam.


Neiekriti_pagraba
.pdf
Download PDF • 8.81MB

3,015 views0 comments
bottom of page