top of page
  • Writer's pictureRaimonds Švanks

Šūnbetona izmantošana tukšumu aizpildīšanai

Updated: Oct 24, 2023

Pateicoties tā fizikālajām un iestrādes īpašībām, šūnbetons ir ideāls tukšumu aizpildes materiāls.

Šūnbetons AirForm nodrošina ātru un ekonomisku pamestu pagrabtelpu, cauruļvadu, šahtu, plaisu un izskalojumu aizpildīšanu novēršot pildījuma slodzes risku uz konstrukcijām un grunti.

Šūnbetons:

  • brīvi plūstošs - aizpilda visas spraugas, iedobumus un tukšumus

  • nerūkošs - nav nepieciešama blīvēšana

  • viegls - maza slodze uz konstrukcijām

  • monolīts - labas slodzes izkliedēšanas īpašības

  • nebirstošs - nulles sānu slodze

  • siltumizolējošs

  • mitrumizturīgs

  • salizturīgs

  • nedegošs

  • kukaiņiem un grauzējiem neinteresants

  • rentabls

Tukšumu aizpildīšanas darbi iedalās divās kategorijās - plānotie un ārkārtas darbi.


Plānota tukšumu aizpildīšana

Tipisks "plānots" darbs ir:

  • pamests pagrabs senā ēkā

  • veca pazemes degvielas tvertne, kas citādi būtu jāizrok, jāizcērt, jāaizved un jānodod metāllūžņos - laikietilpīgs un potenciāli bīstams darbs

  • pamests cauruļvads, caurteka vai tunelis, kanalizācijas tvertne

  • sprauga starp vecās kanalizācijas caurules sienu un jauno cauruli tajā

  • jebkurš liels atvērts "caurums" - pamests peldbaseins, ūdens rezervuārs, šahta

  • slēpts, neregulārs, neizpētāms pazemes tukšums, kas rada iegrimšanas draudus

  • dobumi konstrukcijās - servisa kanāli tiltos

Šūnbetona metodes izmantošanas priekšrocība bieži vien ir pašsaprotama. Iestrādes ātrums, materiāla tehniskās iespējas un uzvedības paredzamība, kā arī spēja iepriekš precīzi aprēķināt izmaksas ir galvenie faktori šūnbetona izvēlei.

Tehniskās priekšrocības kas padara šūnbetonu neaizstājamu kā tukšumu aizpildes materiālu ir:

  • Darbu var paveikt ar minimāliem traucējumiem apkārtējai videi, jo šūnbetonu ar sūkņiem var iestrādāt no liela attāluma un caur šaurām atverēm vietās, kur smagās tehnikas piekļuve ir apgrūtināta, vai neiespējama.

  • Šūnbetons viegli plūst un izlīdzinās bez vibrēšanas/blīvēšanas, tāpēc to, sūknētjot pa caurulēm, var iepildīt grūti sasniedzamās vietās un konstrukcijās.

  • SKYSTONE šūnbetona ražošanas iekārta aizņem tikai 9m2 laukumu un ja tas ir nepieciešams, tā var būt novietota krietnu distanci no objekta, jo šūnbetonu var sūknēt pa caurulēm līdz pat 600m horizontāli un 50m vertikāli.

  • Izvēloties piemērotu maisījuma receptūru, var nodrošinātu tādu materiāla plūstamību, ka katrs kakts, iedobe un sprauga tiek sasniegti un piepildīti pat visnepieejamākajās vietās.

  • Šūnbetons pēc iestrādes nesarūk.

Ārkārtas tukšumu aizpildīšana

Šīs situācijas parasti rodas tāpēc, ka kaut kur, kādā konstrukcijā sāk parādīties sabrukšanas pazīmes, vai tad kad atklājas iepriekš nezināms pazemes tukšums un tiek uzskatīts, ka tas rada risku tam, kas atrodas virs tā vai tā tuvumā.


Šādos apstākļos ir svarīgi strādāt ātri un pievērst vislielāko uzmanību drošībai. Alternatīvas šūnbetona izmantošanai bieži ir nepraktiskas, jo:

  • var nebūt pietiekami daudz laika , lai uzceltu atbalsta konstrukcijas

  • birstoša pildījuma izmantošana un blīvēšana aizņemtu pārāk ilgu laiku un pat varētu nebūt iespējama

Šūnbetona izmantošana ļauj risināt ārkārtas situāciju kā pirmo prioritāti, pēc kuras, ja joprojām ir nepieciešams, var veltīt laiku, lai izlemtu, ko darīt, lai panāktu problēmas ilgtermiņa risinājumu.

Vairumā gadījumu šūnbetonu atstāj un tas darbojas kā pastāvīgs pamats jebkurai turpmākai konstrukcijai.


Dažkārt, tomēr var būt nepieciešams atkārtoti izrakt avārijas uzpildes materiālu, un arī tādā gadījumā šūnbetonam ir priekšrocība. Pateicoties tā šūnu struktūrai, šūnbetons ir viegli sadalāms un ekskavējams, tāpēc tā izrakšana nav sarežģīta.



Šūnbetons kā risinājums vēsturisko ēku pagrabu pārsegumu un pamatu nostiprināšanai

Daudzu 20. gs. sākumā Latvijā būvēto daudzdzīvokļu ēku pagrabu pārsegumi šobrīd ir kritiskā stāvoklī. Liela daļa pašu pagrabu ir pamesti un aizauguši ar "kultūrslāni".


Lielākais riska faktors ir korodējušās metāla konstrukcijas pagraba pārsegumos. Temperatūras starpība pagrabā veicina pastiprinātu tvaiku kondensāciju, īpaši uz metāla virsmām. Tādējādi tiek apdraudēti velvju pārsegumi, kuros lietotas metāla konstrukcijas. Mitrums paaugstina pārsegumu sala caurlaidību, veicina mūra šuvju izdrupšanu un būtiski saīsina konstrukciju lietošanas ilgumu.


Ja jūsu vēsturiskās ēkas pagraba pārsegumā ir lietotas metāla sijas, iesakam rūpīgi novērtēt to stāvokli. Paaugstināta mitruma un ventilācijas trūkuma ietekmē tās ir aprūsējušas un bieži rūsas slānis ir biezāks par atlikušo metālu.


Pagraba pārseguma sijas kritiskā stāvoklī



Ir svarīgi apzināties, ka pagraba pārsegums ir ne tikai 1. stāva grīdas balsts. Tas kalpo arī kā stabilizators, nodrošinot pretspiedienu ēkas pamatiem no ēkas iekšpuses. Sabrūkot pagraba pārsegumam tiek būtiski apdraudēta visas ēkas strukturālā noturība.


Ja jūsu vēsturiskjā (100+ gadi) ēkā pagrabtelpas vairs netiek izmantotas, ir vērts nopietni padomāt par to aizpildīšanu.


Aizpildot pamestās pagrabtelpas ar šūnbetonu AirForm:

  1. tiek pilnīgi atslogotas pārseguma sijas un velves

  2. pagraba pārsegums (un 1.stāva grīda) nav jādemontē

  3. 1. stāva grīda tiek pilnībā izolēta pret siltuma zudumiem, uguni un grauzējiem

  4. tiek radīts viegls (nenosēžas), sauss, monolīts un nerūkošs balsts ēkas pamatiem

  5. nav nepieciešama smagās tehnikas piekļuve un/vai iesaiste

  6. pildījums ir izrokams un 100% pārstrādājams


Pirms šūnbetona iestrādes

Pēc šūnbetona iestrādes



Trīs interesanti piemēri

Hītrovas dzelzceļa tunelis Apvienotajā Karalistē. 1994. gadā, Apvienotajā Karalistē, tuneļa izbūves laikā jaunam pazemes dzelzceļa savienojumam ar Hītrovas lidostu, izmantojot novatorisku tehnoloģiju, kas ietver betona izsmidzināšanu, neizmantojot tradicionālos balstus, daļa no konstrukcijas sabruka, izveidojot lielu plaisu, kas atvērās zemes virspusē. Lai gan, par laimi, tūlītējas katastrofas nebija, vienai no Hītrovas lielākajām ēkām draudēja sabrukums, jo tā atradās tuvu atverei zemē.

Pirmā prioritāte bija nodrošināt, lai tuneļa sabrukums neizplatītos un nesagrautu šo ēku.

14'500m3 šūnbetona tika ielieti tunelī kā ārkārtas pasākums situācijas stabilizēšanai.



Roche ēkas atjaunošana Rīgā. Divstāvu būve Rīgā, Miera ielā 25, ko Roche Latvija 2016. gadā no valsts atpirka, 1932. - 1933. gadā tika būvēta Roche ražotnes un biroja vajadzībām. Šī ēka bija viena no pirmajām funkcionālisma stilā veidotajām celtnēm Rīgā. Ēku projektējis latviešu arhitekts Aleksandrs Klinklāvs, kurš bija viens no pirmajiem veselības aprūpes ēku arhitektiem Latvijā.

Roche ēkas atjaunošana 2018. gadā tika uzticēta arhitektu birojam Didrihsons arhitekti ar sadarbības partneriem. Atjaunošanas process bija liels izaicinājums visai arhitektu un būvnieku komandai. Viens vēsturiskās mājas stūris bija par gandrīz 60 centimetriem zemāks nekā otrs, un ēku vajadzēja izlīdzināt. Piesaistot Itālijas celtniecības kompāniju Novatek, tika veikta ēkas līmeņošana par 59 centimetriem bez plaisām un zudumiem. Ēkas pamatnē tika ieurbti vairāk nekā 330 pāļi, uz kuriem ēka tika balstīta un tad iztaisnota. Tukšās telpas aizpildījumam starp pacelto ēku un grunti tika izmantots šūnbetons.



St. Vincents baznīca Šefīldā, Apvienotajā Karalistē. Ēka bija jāpārveido par jaunu studentu izmitināšanas kompleksu. Renovācijas projektā bija nepieciešama esošā pagraba pilnīga aizpildīšana.

Kad darbuzņēmējs, Paul John Construction, vērsās CEMEX, lai meklētu piemērotu tukšumu aizpildīšanas risinājumu, tika ierosināts izmantot Porofoam - zema blīvuma šūnbetonu.

Izmantojot Porofoam, pagraba aizpildīšanu izdevās pabeigt divas reizes īsākā laikā nekā tas butu izmantojot standarta betonu. Tā samazinātās tilpummasas dēļ Porofoam varēja ieklāt daudz biezākos slāņos, samazinot sānspiedienu uz 165 gadus vecām pagraba iekšējām sienām.


Tā kā šūnbetons ir viegli plūstošs, pašblīvējošs un pašizlīdzinošs, tas darbuzņēmējam ievērojami atviegloja pagraba daudzo telpu aizpildīšanu..



Sazinieties ar mums zvanot uz 29 83 63 43, vai rakstot uz info@skystoneprof.com un mēs labprāt atbildēsim uz visiem jūsu jautājumiem par šūnbetonu un tā izmaksām jūsu konkrētajam objektam.



1,042 views0 comments
bottom of page