top of page
  • Writer's pictureRaimonds Švanks

Šūnbetons atbalsta konstrukcijās

Updated: Nov 29, 2023

Tradicionāli, pildījumam aiz satiksmes pārvadu balstiem izmanto sablīvētu pildvielu, parasti smiltis. Tas rada ievērojamu sānu spiedienu uz balstu sienām, kurām ir jābūt ļoti biezām, lai tās izturētu smilšu svara radīto sānu spiediena spēku. Turklāt, lai balstītu šīs biezās sienas gruntī, ir nepieciešami massīvi pamati. Problēma ar to ir izmaksas ... uzbūvēt biezas sienas un lielus pamatus ir dārgi un laikietilpīgi. Būvniecības laiku un izmaksas var ievērojami samazināt, pildījumos aiz pārvadu balstiem izmantojot šūnbetonu.



Tradicionālo - birstošo materiālu rukums rada problēmas arī satiksmes pārvadu ekspluatācijas laikā. Galvenās problēmiezīmes - agregātu nogulsnēšanās satiksmes smaguma dēļ un visa pārvada balsta grimšana mīkstā gruntī.


Šūnbetons ir ļoti daudzpusīgs materiāls, ko var pielāgot atbilstoši jebkura projekta specifiskajām prasībām. Izvēloties piemērotu šūnbetona blīvumu, ir iespējams izveidot ideālu tilta balstu konstrukciju, kas precīzi atbilst vietējiem grunts apstākļiem.

  1. Pirmkārt, šūnbetons laika gaitā nenosēžas (nerūk), kā to dara birstošās pildvielas. Turklāt, izmantojot piemērota blīvuma šūnbetonu, var regulēt satiksmes pārvada balsta svaru un pilnīgi novērst tā grimšanu.

  2. Otrkārt, tiek novērsts pārmērīgais sānu spiediens uz atbalsta sienām, tādējādi tās var būvēt plānākas un pamatus mazāk masīvus. Pateicoties tam, ir iespējams ievērojami ietaupīt izmaksas.

  3. Turklāt šūnbetona slodzes izkliedes īpašības ļauj pārvada balsta apakšējo slāni izgatavot no zemaka blīvuma maisījuma nekā augšējo slāni, tādējādi samazinot cementa saturu materiālā , kas vēl jo vairāk samazina pārvada balsta izbūves izmaksas.


Piemērs: Vērienīgs dzelzceļa pārvada izbūves projekts Koltonā, ASV. Īstenots 2013. gadā.

Salīdzinot ar tradicionālo pārvada izbūves metodi, šūnbetona pielietojums samazināja projekta izmaksas par $45 miljoniem un ietaupīja 8 mēnešus. Detalizētāka informācija šeit un šeit.




Šūnbetona izmantošanai satiksmes pārvadu balstos ir arī citas priekšrocības:

  • Šūnbetonam atšķirībā no tradicionālajiem pildvielu materiāliem vispār nav nepieciešama nekāda veida blīvēšana.

  • To var ātri iestrādāt, izgatavojot uz vietas, objektā un iesūknētjot ar šļaukām pārvada zonā.

  • Tā kā šūnbetons ir ļoti plūstošs un tik pat kā pašizlīdzinošs, lai nodrošinātu līdzenu virsmu, nav jāveic papildu pasākumi.

  • Šūnbetons ir ļoti salizturīgs materiāls - to neietekmē salšanas-atkausēšanas cikli.

  • Kvalitātes kontrole ir daudz vienkāršāka, jo katra iestrādājamā šūnbetona porcija ir precīzi reproducējama, t.i. izgatavojama ar tieši tādām pašām fizikālajām īpašībām, kā iepriekšējā. Tas nav iespējams pildot ar birstošu materiālu, kas katrā atvestajā kravā var būt atšķirīgs, ūdens satura vai smalko daļiņu atšķirību dēļ.



Šūnbetonu var sūknēt gan horizontāli, gan vertikāli. Lai saglabātu nepieciešamo gaisa šūnu struktūru, maksimālais iestrādes biezums vienā piegājienā ir 1.5m. Jau pēc 1 diennakts (15°C to 25°C) var tikt veikts nākamais iestrādes piegājiens.



Šūnbetons AirForm ir pieejams plašā blīvuma un spiedes stiprības diapazonā, lai tas atbilstu jūsu pielietojumam un prasībām.


Mēs, SKYSTONE komanda, izgatavosim jūsu projektam piemērotāko šūnbetonu.


Sazinieties ar mums zvanot uz 29 83 63 43, vai rakstot uz info@skystoneprof.com un mēs labprāt atbildēsim uz visiem jūsu jautājumiem par šūnbetonu un tā izmaksām jūsu konkrētajam objektam.

97 views0 comments
bottom of page